Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Editorial - Είθε να τσουγκρίσουμε μόνο αυγά φέτος...



   Έχοντας διανύσει τον πρώτο του μήνα και βελτιώνοντας συνεχώς θέματα νεότητας, το AutoNewsPosts ελπίζουμε να γίνει το μέσο ενημέρωσης που θα εμπιστευτείτε για τα επιλεγμένα νέα και ειδήσεις του από το χώρο της αυτοκίνησης και των μέσων μαζικής μεταφοράς γενικότερα.
   Με το Oρθόδοξο Πάσχα προ των πυλών και με την παράδοση στην κυκλοφορία εντός της Μ. Εβδομάδας νέων τμημάτων διεθνών προδιαγραφών του εθνικού μας οδικού δικτύου, ελπίζουμε φέτος να μειωθούν σημαντικά τα τροχαία κατά την έξοδο και την επιστροφή των εκδρομέων. Βέβαια, σύμφωνα με το σοφό «συν Αθηνά και χείρα κίνει», ακόμα και αν είχαμε το τελειότερο οδικό δίκτυο στον κόσμο, τον κυρίαρχο ρόλο στην αποφυγή ενός ατυχήματος παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή, ο οδηγός. Ο οδηγός είναι αυτός που θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση του δρόμου, τα καιρικά φαινόμενα, την οδηγική συμπεριφορά των υπόλοιπων οδηγών γύρω του και ανάλογα να προσαρμόσει τον δικό του τρόπο οδήγησης, προκειμένου να φτάσει στον προορισμό του με ασφάλεια. Ο οδηγός είναι αυτός που θα φροντίσει το αυτοκίνητο με το οποίο θα ταξιδέψει να είναι σε καλή μηχανική κατάσταση, να έχει σωστά και καινούργια ελαστικά, να διαθέτει αξιόπιστη ανάρτηση και φρένα. Ο οδηγός είναι αυτός επίσης που θα πρέπει να μην χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του, όταν αυτό δεν πληροί τα παραπάνω, προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο την ζωή του, τη ζωή της οικογένειάς του και των άλλων άτυχων που πιθανώς να βρεθούν στο διάβα του. Ο οδηγός είναι αυτός που θα φροντίσει να μην φάει πολύ και εννοείται να μην πιεί πολύ, όταν γνωρίζει ότι θα χρειαστεί μετά να οδηγήσει. Οι φίλοι, οι συγγενείς και οι γνωστοί θα πρέπει να αποτρέψουν με κάθε τρόπο από το να οδηγήσει, αυτόν με τον οποίο έφαγαν και ήπιαν μαζί στο ίδιο τραπέζι, όταν ξέρουν ότι κατανάλωσε αλκοόλ, ακόμα και αν η ποσότητα που ήπιε δεν ήταν “υπερβολική” σύμφωνα με τα “ελληνικά δεδομένα”.
   Δυστυχώς, η ζωή μας έχει δώσει τραγικά παραδείγματα τα οποία θα πρέπει να μας προβληματίζουν προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια στο μέλλον. Όπως για παράδειγμα, το δυστύχημα με τον γνωστό λαϊκό τραγουδιστή, το οποίο συνέβη κατά κύριο λόγο εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωση αλκοόλ, είτε οδηγούσε αυτός, είτε οδηγούσε κάποια από τις φίλες του, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλοι τους είχαν καταναλώσει αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Κανείς δεν είπε όμως ότι αυτό θα πρέπει να γίνει παράδειγμα σε όλους τους νέους, ώστε να μην πίνουν και οδηγούν, εκμεταλλευόμενοι την ιδιαίτερη απήχηση που είχε ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης στις νέες ηλικίες. Όλοι τα είχαν βάλει με την… κακή στιγμή. Κανείς δεν μίλησε για την παρέα που ήταν μαζί πριν το ατύχημα και επέτρεψε στον άτυχο τραγουδιστή και στις φίλες του να φύγουν με το αυτοκίνητο, ενώ ήξεραν ότι κανείς τους δεν θα μπορούσε να οδηγήσει με ασφάλεια.
   Όπως επίσης, σε άλλο τραγικό παράδειγμα, κανείς δεν ανέφερε ότι χειμερινά ελαστικά δεκαετίας είναι με μαθηματική ακρίβεια σίγουρο ότι θα σκάσουν ακόμα και όταν οδηγείς με 100 χ.α.ώ., γιατί δεν νοείται να κυκλοφορεί αυτοκίνητο με λάστιχα που έχουν ξεραθεί τόσο, όσο οι ρόδες στα κάρα. Και φυσικά τα χειμερινά ελαστικά είναι μόνο για χιόνια και όχι για ταξίδια στην εθνική με 17οC ακόμα και εντός των επιτρεπόμενων ορίων ταχύτητας. Αλλά όλοι επικεντρώθηκαν στο ακριβό σπορ αυτοκίνητο, στο νεαρό της ηλικίας του οδηγού του και στην καταγωγή του.
   Πιθανότατα σε κάποια άλλη πιο… “υπερβολική” χώρα, εισαγγελέας να ασκούσε δίωξη για ανθρωποκτονία με πιθανό δόλο, τόσο στον ιδιοκτήτη του σπορ αυτοκινήτου με τα ξερά χιονολάστιχα που το έδωσε στον μοιραίο νεαρό να πάει βόλτα, όσο και στην παρέα που άφησαν τον διάσημο τραγουδιστή με τις φίλες του να οδηγήσουν μεθυσμένοι το αυτοκίνητο, αντί να πάρουν ταξί.
   Μακάρι η φετινή Ανάσταση να φέρει φώτιση σε όλους, προκειμένου να ξεκινήσουμε να αναλογιζόμαστε την ευθύνη των πράξεών μας και τις συνέπειες αυτών, όχι μόνο στο δρόμο, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή, όπως επίσης και να σταματήσουμε πια να επικαλούμαστε την “κακιά στιγμή” για δικά μας λάθη και παραλήψεις.

   Καλό Πάσχα, με υγεία και προπάντων Καλή Ανάσταση…!


  Διονύσης Νεοφώτιστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου